Waniliowe kulki twarogowe w czekoladzie

Szybki i prosty pomysł na słodką przekąskę, a jednocześnie moja, znacznie zdrowsza wersja twarogowych batoników dostępnych w sklepach.

Masę serową można dowolnie doprawiać- wanilia, cynamon, skórka z cytrusów, gorzkie kakao, a może mus ze świeżych truskawek? Potem wystarczy tylko dosłodzić do smaku, uformować kulki albo batoniki, obtoczyć w wiórkach kokosowych lub oblać czekoladą i gotowe. Opcji jest nieskończenie wiele.

Ja zdecydowałam się na wanilię z odrobiną skórki z pomarańczy- świetnie to pasuje do mojej ulubionej gorzkiej czekolady.

Bardzo polecam!

DSC_0052

Waniliowe kulki twarogowe w czekoladzie

250g chudego twarogu (wybieram te twardsze, bardziej zwarte)

1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 płaskie łyżeczki ksylitolu (lub innej substancji słodzącej- miód, stewia, cukier)

1/4 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

100g gorzkiej czekolady minimum 80% LUB wiórki kokosowe do obtoczenia

EWENTUALNIE: kilka łyżeczek mąki kokosowej- tylko jeśli ser będzie zbyt miękki, aby dało się formować z niego kulki

W miseczce umieszczam ser, wanilię, ksylitol i skórkę z pomarańczy. Ucieram wszystko razem za pomocą widelca, aż masa będzie gładka. Jeśli konsystencja będzie zbyt luźna, by dało się formować kulki, dodaję odrobinę mąki kokosowej.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Dużą deskę do krojenia wykładam papierem do pieczenia.

Z masy serowej formuję kulki, maczam je kolejno w czekoladzie i układam na papierze do pieczenia.

Deskę z gotowymi kulkami wkładam do lodówki na kilka godzin.

Gdy czekolada się zsiądzie, przekładam kulki do zamkniętego pojemnika. Przechowuję w lodówce.

Ola.

 

  • Nemi Habibi

    Rewelacyjne:) Muszą smakować obłędnie :)

    • dziękuję :)
      Robiłam różne wersje i te zdecydowanie są najlepsze- prostota wygrywa 😉