Ucierane ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Jakie to ciasto jest pyszne! Takie domowe, pachnące i w dodatku w dużej blaszce!

W czasie wakacji robiłam je kilka razy, z truskawkami i konfiturą z róży- było w sam raz na letnie popołudnia. Ale ale… mamy już jesień, a jak jesień, to oczywiście śliwki! Węgierki nadają się doskonale, a do tego koniecznie szczypta cynamonu.

Potrzebujecie dobrego i łatwego ciasta na deszczowy weekend? Oto i ono! :)

DSC_0464

(inspirowane przepisem z książki „Ciasta, ciastka i takie tam” A. Królak )

Ucierane ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

CIASTO:

200g bardzo miękkiego masła

160g cukru

szczypta soli

4 jajka

200g mąki

40g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

600g śliwek węgierek (wypestkowane, połówki)

KRUSZONKA:

150g mąki

100g zimnego masła

50g cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

Najpierw przygotowuję kruszonkę. Umieszczam wszystkie składniki w misce rozcieram je między palcami, aż do powstania kruszonki. Odstawiam do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Suche składniki na ciasto (mąki+proszek do pieczenia) dokładnie przesiewam przez sito do miseczki.

W drugiej misce ucieram masło z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Kolejno dodaję jajka cały czas ucierając. Na tym etapie ciasto może wyglądać na zwarzone, ale bez obaw, po dodaniu mąki wszystko wróci do normy :)

Następnie dodaję suche składniki i krótko miksuję, aż masa będzie gładka.

Ciasto przekładam do prostokątnej blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzam. Układam śliwki rozcięciami ku górze. Owoce posypuję kruszonką.

Piekę ok. 45min w 175st (grzałka góra-dół).

DSC_0469

Ola.

  • Ciasta z kruszonką i owocami są najlepsze:)

  • gin

    Dla mnie takie ciasta pachną domem :)