Trzy mazurki: kajmakowy, jogurtowy, czekoladowy

3 propozycje mini mazurków na idealnie kruchym spodzie, który zawsze się udaje.

Klasyczny mazurek kajmakowy wzbogacony o dodatek kwaśnych powideł śliwkowych, wykwintny, słodko- gorzki czekoladowy z morelami oraz oryginalny, jogurtowy z czarną porzeczką osłodzony nieco białą czekoladą. Wszystkie proste i szybkie w wykonaniu, obowiązkowo do zrobienia w te Święta!

DSC_0322

Kruchy spód

(na 3 małe mazurki o średnicy 12cm lub jeden duży o średnicy 21cm)

65g masła

80g mąki pszennej

20g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka zimnej wody

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zagniatam na jednolite ciasto, którym następnie wykładam 3 małe foremki do tartaletek lub jedną większą foremkę na tartę. Foremki z ciastem wkładam do lodówki, aby nieco się schłodziły. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180st. (grzałka góra-dół). Spody mazurków piekę przez 18-20min tak, by lekko się zezłociły. Z foremek wyjmuję dopiero po całkowitym wystudzeniu.

 

Mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi

*Jeśli decydujemy się na jeden duży mazurek składników potrzeba 3x więcej

kruchy spód do mazurka

2 łyżki powideł śliwkowwych

2 łyżki masy kajmakowej

suszona żurawina, wiórki kokosowe, orzechy włoskie – do przybrania

Kruchy spód smaruję powidłami, na to nakładam kajmak (można najpierw lekko go podgrzać, jeśli  nie jest wystarczająco rzadki).

Ozdabiam żurawiną, wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.

DSC_0326

 

Mazurek czekoladowy z morelą

*Jeśli decydujemy się na jeden duży mazurek składników potrzeba 3x więcej

kruchy spód do mazurka

2 łyżki dżemu morelowego

30g śmietanki 30%

25g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min 70%

suszone morele, wiórki kokosowe- do przybrania

Kruchy spód smaruję dżemem morelowym.

Przygotowuję masę czekoladową. W małym garnuszku zagotowuję śmietankę, po czym dodaję do niej czekoladę i odstawiam garnuszek z ognia. Przez około 2min pozwalam rozpuścić się czekoladzie w gorącej śmietance, a następnie mieszam całość tak, by powstała gładka i lśniąca polewa. Na około 5min wstawiam garnuszek do lodówki, żeby masa lekko zgęstniała. Po tym czasie wylewam ją na kruchy spód posmarowany dżemem.

Ozdabiam suszonymi morelami i wiórkami kokosowymi.

DSC_0323

 

Mazurek jogurtowy z czarną porzeczką

*Jeśli decydujemy się na jeden duży mazurek składników potrzeba 3x więcej

kruchy spód do mazurka

2 łyżki kwaśnej konfitury z czarnej porzeczki

2 łyżki gęstego jogurtu greckiego (np. Maluta)

25g białej czekolady

suszone wiśnie, wiórki z białej czekolady- do przybrania

Kruchy spód smaruję konfiturą z czarnej porzeczki.

Przygotowuję masę jogurtową. W kąpieli wodnej rozpuszczam białą czekoladę. Kiedy czekolada będzie już płynna, odstawiam ją na chwilę do ostudzenia. Do wystudzonej, ale wciąż płynnej czekolady dodaję jogurt grecki i mieszam masę łyżką do połączenia składników. Nakładam na kruchy spód posmarowany konfiturą.

Ozdabiam suszonymi wiśniami i wiórkami z białej czekolady.

DSC_0324

 

Ola.