Trzy łatwe mazurki na bazie kajmaku: orzechowy, kokosowy i kawowy

Trzy różne mazurki z jednej puszki kajmaku? To możliwe! Nawet trochę go zostanie do podjadania.

Kajmak można przygotować wcześniej, kruche spody tak samo. Potem wystarczą już tylko trzy proste składniki by, dosłownie w pięć minut, przygotować trzy zupełnie różne mazurki.

Są super proste, ekspresowe w przygotowaniu i baaardzo smaczne- naprawdę trudno się powstrzymać przed podjadaniem gotowych nadzień!

Na zdjęciach uwieczniłam mazurki w wersji mini, ale w przepisach proporcje składników obliczone są na jeden spory mazurek (średnica 21cm).

DSC_0129

Kajmak

Dużą puszkę słodzonego mleka skondensowanego (530g) wkładam do garnuszka i zalewam wodą tak, by puszka była całkowicie przykryta. Gotuję przez 3h, dolewając wody co jakiś czas (puszka ma być pod wodą cały czas). Po tym czasie zestawiam garnuszek z ognia. Zostawiam do CAŁKOWITEGO wystudzenia. Dopiero kiedy puszka będzie już zimna, można ją otworzyć.

DSC_0126

Mazurek orzechowy

(w formie do tarty o średnicy 21cm)

kruchy spód z tego przepisu

80g orzechów włoskich (drobno posiekanych lub rozdrobnionych w malakserze)

150g kajmaku

1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ale polecam :) )

Mieszam składniki łyżką, wylewam masę na spód i dekoruję.

DSC_0104

Mazurek kokosowy

(w formie do tarty o średnicy 21cm)

kruchy spód z tego przepisu

90g wiórek kokosowych

150g kajmaku

Mieszam składniki łyżką, wylewam masę na spód i dekoruję.

DSC_0115

Mazurek kawowy

(w formie do tarty o średnicy 21cm)

kruchy spód z tego przepisu

1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku

150g kajmaku

Mieszam składniki łyżką, wylewam masę na spód i dekoruję.

DSC_0122

DEKORACJE:

według uznania, np. roztopiona czekolada, bakalie, płatki migdałów, czekoladowe jajeczka

DSC_0125

Ola.