Trufle z czarną porzeczką

Kolejne trufle (po tych kakaowych) zupełnie bez cukru. Tym razem z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki, więc ich smak jest bardziej wyrazisty, lekko kwaskowy.

Połączenie słodkich daktyli, gorzkiego kakao, kwaśnych porzeczek i lekko słonego masła orzechowego od razu podbiło moje serce- te smaki naprawdę świetnie się komponują! Polecam :)

DSC_0238

 

Trufle z czarną porzeczką

2 kubki daktyli (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie i odsączonych)

2 łyżki kakao

1 łyżka masła orzechowego lub masła z migdałów, orzechów brazylijskich i nerkowców

2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki bez cukru

2 łyżeczki nasion chia

cynamon – do smaku

kakao do obtoczenia

 

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na gładką masę. Jeśli  jest zbyt gęsta dodajemy łyżkę konfitury, jeśli jest za rzadka dosypujemy trochę kakao lub nasion chia. Z gotowej masy formujemy kulki  i obtaczamy je w kakao. Przechowujemy w lodówce.

DSC_0232DSC_0230

Ola.