Trufle kakaowe

Przepyszne trufle bez grama dodanego cukru- czy to możliwe?

Tak, a w dodatku w nie więcej niż 10 minut :)

 

DSC_0234

 

Wegańskie trufle kakaowe bez cukru

BAZA:

2 kubki daktyli (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie i odsączonych)

2 łyżki kakao

1 łyżka dowolnego naturalnego masła orzechowego/ migdałowego lub masła z migdałów, orzechów brazylijskich i nerkowców

 

ULUBIONE DODATKI np.:

3 łyżeczki nasion chia

1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

2 łyżki wiórków kokosowych

cynamon, kardamon, imbir- do smaku

 

DO OBTOCZENIA:

wiórki kokosowe

kakao

rozdrobnione orzechy

 

Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na gładką masę. Jeśli  jest zbyt gęsta dodajemy łyżkę lub dwie dowolnego płynu (np. wody/soku z pomarańczy), jeśli jest za rzadka dosypujemy więcej dodatków (wióków/nasion chia/lnu). Z gotowej masy formujemy kulki  i obtaczamy je w kakao/orzechach/wiórkach. Przechowujemy w lodówce.

 

Ola.