Tarta/babeczki z jogurtem, białą czekoladą i truskawkami

Przepysznym, jogurtowym kremem z białą czekoladą, znanym z tego mazurka, wypełniłam dziś tartę i kruche babeczki! Na górę poszły oczywiście truskawki- to jasne.

Całość wyszła przyjemnie rześka w smaku, słodko- kwaśna, na lato w sam raz!

DSC_0012-01

Krucha tarta/ babeczki z kremem jogurtowym z białą czekoladą i truskawkami

(składniki na 12 małych babeczek i jedną tartę o średnicy 22cm)

CIASTO:

kostka zimnego masła (200g)

2 szklanki mąki

4 łyżki cukru pudru

szczypta soli

1 jajko

łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

KREM:

300g dobrego jogurtu greckiego (np. Maluta)

tabliczka białej czekolady (100g)

NA GÓRĘ:

truskawki

Wszystkie składniki na spód zagniatam na gładkie ciasto, formuję kulę i wkładam do lodówki na 1h.

Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość około 4-5mm i wykładam nim foremki do babeczek/ formę do tarty (foremek nie trzeba niczym smarować i wykładać).

Foremki wypełnione ciastem wkładam do lodówki na 30min.

W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180st (grzałka góra-dół).

Schłodzone foremki wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 15-17min (tarta będzie piekła się nieco dłużej niż babeczki).

W tym czasie przygotowuję krem. W kąpieli wodnej rozpuszczam białą czekoladę. Kiedy się rozpuści, lekko ją studzę, a następnie łyżką mieszam z jogurtem.

Na upieczone i wystudzone spody wykładam krem, a na górze układam truskawki.

DSC_0011-01

Ola.

 

  • Truskawki w slepah jeszcze sa, wiec na pewno uda mi sie wyprobowac ten przepis!