Tarta z karmelizowanymi jabłkami i morelami

Koniec wakacji- ostatecznie wróciłam z lasu do miasta i dłuższych wyjazdów już nie planuję, więc wracam do gotowania!

Wrzesień rozpoczynam bardzo prostą tartą z jabłkami i morelami- jest delikatna i nie za słodka, tak jak lubię. Idealna do herbaty, na deszczowy poranek :)

11880127_10204294319549415_713700530_n

(inspiracja: White Plate)

Tarta z karmelizowanymi jabłkami i morelami

CIASTO:

100g masła

2 żółtka

200g mąki pszennej

2 łyżki śmietany 18%

3 łyżki melasy

NADZIENIE:

300g kwaśnych jabłek

200g moreli

100g cukru trzcinowego

Wszystkie składniki na spód zagniatam na gładkie ciasto. 1/4 odkładam do lodówki (do przygotowania kratki), a resztą wykładam formę do tarty o średnicy 23cm. Foremkę z ciastem wkładam do lodówki na 1h.

W tym czasie przygotowuję owoce. Jabłka obieram i wykrawam gniazda nasienne, morele pozbawiam pestek. Owoce kroję na małe kawałki i przekładam na patelnię. Dodaję cukier i przesmażam wszystko razem przez około 15min na dość dużym ogniu często mieszając.

Schłodzone ciasto podpiekam w temp. 200st. (grzałka góra-dół) przez około 12-14min.

Na podpieczony spód wykładam nadzienie z owoców. Resztę ciasta wałkuję i wycinam nożem paski, które układam na cieście tak, by tworzyły kratkę.

Całość piekę jeszcze przez 20-25min (temp. bez zmian), aż kratka z góry się zezłoci.

11857714_10204294319229407_1160799593_n

Ola.