Świąteczne ciasteczka z migdałami

Kolejny klasyk z zeszytu Babci na moim świątecznym stole. Delikatne w smaku, nie bardzo słodkie ciasteczka z chrupiącym migdałem w środku. Prosto i pysznie!

DSC_0338

Świąteczne ciasteczka z migdałami

140g masła

3 żółtka

70g cukru

240g mąki

migdały (lub inne orzechy)

białko, cukier

Ucieram masło i kolejno dodaję żółtka. Dalej ucierając dodaję cukier i miksuję na gładko. Na koniec dodaję mąkę i zagniatam ciasto. Wstawiam do lodówki na 2h do stężenia.

Z ciasta formuję kulki, moczę je w białku i następnie w cukrze, a na koniec w każde ciastko wciskam migdała. Układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekę na złoto w temp. 170st. (grzałka góra-dół)- trwa to ok. 13-15min.

DSC_0333

 

Ola.