Pierniczki do dekorowania

To są idealne pierniczki do dekorowania- wychodzą równe i gładkie. Doskonale nadają się na choinkę, bo są trwałe i naprawdę pięknie pachną!

Można je upiec już teraz i przechowywać w szczelnym pojemniku, a dekorować bliżej Świąt.

Pod przepisem- moje lukrowane pierniczki z zeszłego roku.

(przepis sprzed wielu lat z bloga Moje Wypieki)

Pierniczki do dekorowania

550g mąki

300g miodu prawdziwego

100g cukru pudru

120g masła

1 jajko

2 łyżeczki sody

50g przyprawy do piernika (z gotowych najlepsza jest Kotanyi- bo bez dodatku mąki i cukru)

Miód i masło podgrzewam w garnku, aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Potem zestawiam z ognia i studzę.

Do garnka dodaję pozostałe składniki i ręką zagniatam gładkie ciasto.

Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, wstawiam je na jakiś czas do lodówki.

Na blacie podsypanym mąką wałkuję ciasto na grubość około 3mm, po czym wykrawam dowolne kształty. Pierniczki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jeśli w pierniczkach ma być dziurka na wstążkę, należy ją zrobić PRZED pieczeniem za pomocą np. słomki do picia.

Pierniczki piekę w 180st (grzałka góra-dół) przez 8-10min.

Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dekoruję bliżej Świąt.

śniegowa kula skarpety serce gwiazdki większe gwiazdki mniejsze głowy mikołaja DSC_0434 DSC_0431 DSC_0427 DSC_0425 DSC_0299 DSC_0291 chatka 10329105_10202841695274716_7505387615770217433_n (1) 1620946_10202841694954708_9126106821208924230_n