Perfekcyjne ciastka owsiane

Wypracowałam swój przepis na IDEALNE ciastka owsiane. Długo to trwało, dużo ciastek poszło w biodra… ale było warto!

Ciastka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, w sam raz słodkie, ze słoną nutą i dużą ilością moich ukochanych dodatków- żurawiny, czekolady i orzechów! Szczerze mówię- nigdy nie jadłam lepszych.

Spróbujcie koniecznie! Wyjdzie ich sporo- mniej więcej pięć razy więcej niż na zdjęciu poniżej.

Ciastka owsiane

250g miękkiego masła

160g cukru trzcinowego

3 łyżki cukru z wanilią (opcjonalnie)

2 jajka

280g mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

160g płatków owsianych górskich

DODATKI (można modyfikować):

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki kardamonu

tabliczka czekolady (ulubionej)

garść żurawiny/rodzynek

garść wiórków kokosowych

garść orzechów (ulubionych)

Do miski wkładam masło, cukier, jajka, mąkę, sól, proszek, sodę i przyprawy (cynamon, kardamon) i zagniatam wszystko ręką na jednolitą masę. Dodaję płatki owsiane, drobno posiekaną czekoladę, żurawinę, orzechy i wiórki i ponownie zagniatam ręką, żeby składniki się połączyły.

Z ciasta formuję nieduże kulki, potem je spłaszczam i układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekę w 180st przez około 15min, aż ładnie się zezłocą.

DSC_0367

 

Ola.