Pełnoziarniste muffiny cytrynowo- imbirowe z rabarbarem (bez cukru)

Rabarbarowych wypieków ciąg dalszy!

Pełnoziarniste muffiny z kwaśnym rabarbarem i wyczuwalną nutą imbiru oraz cytryny, tylko delikatnie dosłodzone ksylitolem i odrobiną miodu- dobre na drugie śniadanie lub podwieczorek.

DSC_0273

Pełnoziarniste muffiny cytrynowo- imbirowe z rabarbarem (bez cukru)

(12 dużych muffinów)

100g płatków owsianych górskich

1/2 szklanki mleka

1 jajko

1/2 szklanki oleju

skórka otarta z 1 małej cytryny (mniej więcej 1 łyżka)

1 łyżka świeżo startego imbiru

 

150g mąki pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub pszennej

2 łyżki siemienia lnianego

1/2 łyżeczki sody

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki ksylitolu

 

200g rabarbaru

2 łyżki bardzo płynnego miodu

 

Do miski wsypuję płatki owsiane, zalewam mlekiem, dodaję jajko, olej skórkę z cytryny oraz imbir i mieszam wszystko razem łyżką. Odstawiam na bok.

W drugiej, większej misce mieszam mąkę z siemieniem lnianym, sodą, proszkiem do pieczenia i ksylitolem.

Rabarbar kroję na 0,5cm kawałki i mieszam z miodem. Dodaję do miski z mokrymi składnikami.

Mokre składniki (wraz z rabarbarem) przelewam do suchych i krótko mieszam całość łyżką, tylko do połączenia składników- mogą zostać grudki.

Ciasto przekładam do foremek na muffinki i piekę przez 25 minut w 180 st. (grzałka góra-dół).

Ola.