Pełnoziarniste muffiny cynamonowe (bez cukru)

Ekspresowe, cynamonowe muffiny słodzone niewielką ilością miodu- świetne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Bardzo polecam, są przepyszne!

DSC_0493

Pełnoziarniste muffiny cynamonowe

(12 muffinów)

100g płatków owsianych górskich

3/4 szklanki mleka

1 jajko

1-2 łyżki miodu

3/4 szklanki oleju

140g pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub pszennej

2 płaskie łyżki nasion chia lub siemienia lnianego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 kopiasta łyżeczka cynamonu

2 garści wiórków kokosowych

2 garści suszonej żurawiny

Płatki owsiane wsypuję do miski i zalewam mlekiem. Dodaję jajko, miód i olej, i mieszam wszystko dokładnie łyżką. Odstawiam na bok.

W drugiej misce mieszam mąkę, proszek, sodę, cynamon i nasiona chia (lub siemię lniane).

Mokre składniki przelewam do suchych i mieszam całość łyżką (krótko, mogą zostać grudki). Dodaję wiórki i żurawinę, i ponownie krótko mieszam.

Ciastem wypełniam foremki na muffiny (jedna duża łyżka ciasta na jedną foremkę).

Piekę 25min w 180st (grzałka góra-dół).

Przechowuję z zamkniętym pudełku.

 

Ola.