Orkiszowa babka marchewkowa

Pyszna babka z najlepszego ciasta marchewkowego z lekko słonym, puszystym kremem. Z tej porcji można zrobić jedną dużą babkę lub, mniej więcej, 10 małych babeczek.

DSC_0345

(moja interpretacja marchewkowego z Kwestii Smaku)

Orkiszowa babka marchewkowa z kremem serkowym

NA CIASTO:

2 jajka

150g cukru trzcinowego

150ml oleju

200g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach

60g wiórków kokosowych

200g mąki orkiszowej jasnej

po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

NA KREM:

1 opakowanie serka Philadelphia (lub innego tego typu)- 125g

1/2 opakowania serka mascarpone- 125g

50g bardzo miękkiego masła

6 łyżek cukru pudru

sok z 1/2 małej cytryny

szczypta cynamonu

CIASTO: Całe jajka ubijam na puszystą masę, tak by podwoiły swoją objętość. Dodaję cukier i dalej ubijam. Powoli, cienkim strumieniem wlewam olej wciąż miksując.

Do masy jajecznej dodaję startą marchew, wiórki i mieszam wszystko łyżką. Następnie dosypuję mąkę, cynamon, sodę, sól i proszek i ponownie mieszam wszystko łyżką.

Ciasto wlewam do formy na babkę (spora, o pojemności 1l) posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 150st przez ok. 1h.

KREM: Mikserem ucieram masło z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i cynamonem na gładką masę. Dodaję serek Philadelphia i ucieram jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaję mascarpone i mieszam całość łyżką, tylko do połączenia składników.

Upieczoną babkę smaruję kremem.

DSC_0344

Ola.

 

  • Gretta

    Olu, szalejesz!!! Intryguje mnie ten lekko słony krem!!!!

    • Ola

      Ostrzegam, że jest bardzo uzależniający!