Mus czekoladowy z truskawkami i kardamonem

Gorzka czekolada, słodkie truskawki i szczypta kardamonu- dla mnie ideał!

Proponuję bardzo prosty i szybki mus czekoladowy, bez jajek i masła- taki, że uda się każdemu!

DSC_0601

Mus czekoladowy z truskawkami i kardamonem

(4-5 porcji)

200g gorzkiej czekolady 90%

150g mascarpone w temperaturze pokojowej (dzień wcześniej wyjąć z lodówki)

1 łyżeczka mielonego kardamonu

200g śmietany 36% zimnej

4-5 łyżek cukru pudru

1/2 kg truskawek

Czekoladę łamię na kawałki, wkładam do metalowej miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej i wciąż ciepłej czekolady dodaję mascarpone oraz kardamon, i mieszam całość łyżką do połączenia składników.

W oddzielnej misce ubijam śmietankę na sztywno, dodając cukier puder pod koniec ubijania.

Do masy czekoladowej dodaję ubitą śmietanę- partiami, delikatnie mieszając po każdej łyżce. Gotowy mus odstawiam na bok.

Umyte i pozbawione szypułek truskawki blenduję na gładki mus.

Do kieliszków/pucharków nakładam na przemian mus czekoladowy i truskawkowy. Dekoruję dodatkowymi truskawkami.

 

 

DSC_0595

Ola.

 

 

 

  • Marta

    ojejeju – jaką ja bym miała ochotę zjeść taki deser!!
    Kiedy się u mnie pojawisz z nim? <:

    • ooo ja wiem kiedy! jak sobie zorganizujemy PIKNIK, bo dawno nie było 😉 i będzie mus w słoiczkach!

      • Marta

        <3
        może nawet w ten weekend – plotki chodzą, że ma być duuuuużo stopni i słońca

  • dekadendckie niebo w gębie :) <3