Kruche ciasteczka maślane

Mocno maślane i baaardzo kruche ciasteczka dobre na każdą okazję. Dowolne dodatki smakowe dodadzą im charakteru, może to być np. starty imbir, skórka z cytryny, mak czy wanilia. Ciasteczka nadają się też do lukrowania.

Moja wzorzysta wersja powstała przy użyciu wałków z polskiej firmy STODOLA, a ciastka ułożyłam na przepięknym talerzyku od Art Gretta design.

DSC_0333DSC_0330 - Kopia

Kruche ciasteczka maślane

150g masła

160g mąki tortowej

60g mąki ryżowej

60g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

 

Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto i wstawiam na 30min do lodówki by lekko się schłodziło.

Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5mm (w razie potrzeby podsypując blat mąką). Wałkując ciasto wałkiem do wzorków wytłaczam na nim wzór. Wycinam ciastka i z pomocą noża lub łopatki przekładam je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

Piekę w temp. 170st. przez około 13min, aby ładnie się zezłociły.

DSC_0335

 

Ola.

 

  • Sylwia

    Jezu, gdybym tylko mogła jeść takie rzeczy… takie ciastka kojarzą mi się z rodzinnymi świętami :) A talerz…. myślę, że dopiero pierwszy z kolekcji, fajnie wyglądają w rozecie :)

    • Ola

      A gdyby tak pokombinować z mąkami- ryżowa+ziemniaczana+kukurydziana? a cukier zmienić na ksylitol. Nie wiem jak u Ciebie z masłem, ale ewentualnie widzę tu też olej kokosowy. Coś czuję, że jutro będę próbować! 😉
      A talerz jest naprawdę świetny! Teraz marzy mi się taki podobny, to znaczy z podobnym efektem jakby 3D :p tylko w ognistych kolorach!

  • Gretta

    Zdolne rączki :) Dobrze, że nie mieszkamy po sąsiedzku, bo bym się niedługo w drzwi nie zmieściła :( Olu, co do talerzyka, to w ognistych będzie trudno uzyskać efekt szklistości ale mogę spróbować w spokojnej czerwieni i z pewnością da się w miodowożółtym :)

    • Ola

      efekt SZKLISTOŚCI- właśnie o to mi chodziło, tego określenia mi brakowało!
      A miodowożółty brzmi genialnie! Widzę to :)
      I obiecuję, że po świętach będzie mniej słodkości i więcej warzywek! 😉

  • Pingback: Bezglutenowe ciastka kruche z cynamonem | Bake it()

  • Pingback: Ciastka maślane do dekorowania | Bake it()