Kremowy sernik na zimno z truskawkami

Uwaga, to nie jest przepis dla miłośników puszystych i piankowych serników na zimno, o nie! Ten jest gęsty i kremowy, po prostu przepyszny!

Oryginalny przepis z zeszytu Babci zawierał oczywiście więcej cukru, żółtek i masła oraz tłusty ser, dlatego lata temu moja mama trochę go uszczupliła- na szczęście wiele na kremowości nie stracił.

Sernik można zrobić z dowolnymi owocami, ale truskawki wydają się być teraz oczywistym i bardzo pysznym wyborem.

IMGP8243

Kremowy sernik na zimno z truskawkami

SPÓD:

200g ciastek zbożowych

5 łyżek masła

MASA SEROWA:

500g chudego sera białego

1 zółtko

3/4 kostki miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

galaretka w ulubionym smaku (u mnie cytrynowa)

garść truskawek pokrojonych w małe kawałki

GÓRA:

galaretka truskawkowa

3 szklanki truskawek

Przygotowuję tortownicę o średnicy 23-24cm. Sam spód wykładam papierem do pieczenia, po czym zamykam obręcz.

Przygotowuję spód. W garnuszku rozpuszczam masło na małym ogniu, a gdy się rozpuści odstawiam na bok. W malakserze rozdrabniam ciastka, tak by konsystencją przypominały piasek. Zmielone ciasteczka przekładam do masła i mieszam łyżką do połączenia składników. Przekładam  do tortownicy i mocno ugniatam na spodzie równą warstwą. Wstawiam do lodówki.

Przygotowuję masę serową. W misie malaksera umieszczam ser, żółtko, masło i cukier. Ucieram wszystko na gładką, kremową masę, po czym przekładam do dużej miski. Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wodya jak lekko przestygnie wlewam ją do masy serowej i energicznie mieszam całość rózgą kuchenną. Miskę z masą serową wstawiam do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie, kiedy masa lekko zgęstnieje, przekładam ją do tortownicy na spód ciasteczkowy. Kawałki truskawek układam na serniku lekko zatapiając je w masie. Tortownicę wstawiam do lodówki na około 1h.

Przygotowuję górę sernika. Truskawki blenduję na mus w dużej misce. Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody, a jak lekko przestygnie wlewam ją do musu i energicznie mieszam całość rózgą kuchenną. Miskę wstawiam do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie, gdy mus lekko zgęstnieje, przelewam go do tortownicy na masę serową.

Dekoruję truskawkami.

Tak przygotowany sernik wkładam znów do lodówki na całą noc. Rano można okroić sernik w koło długim nożem i zdjąć obręcz.

IMGP8255

 

Ola.