Karmelowy sernik z prażonymi migdałami

Ten sernik jest naprawdę przepyszny!

Ja wiem, że wiosna, dieta, lekkie i rześkie desery… na wszystko się godzę, ale z przerwą na jeden, malutki kawałek tego sernika, serio.

Spód z kruchych maślanych ciasteczek, a na nim kremowa masa serowa, do tego cudownie słodki kajmak i wreszcie chrupiące, uprażone płatki migdałów. Jeszcze tylko nitki z gorzkiej czekolady, ewentualnie odrobina kokosa oraz ziaren kakao-  i mamy sernik doskonały, tak dobry, że trudno się mu oprzeć!

Bardzo polecam na specjalne okazje, bo nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie prezentuje się na stole.

DSC_0278

DSC_0287

(sernikowa baza- Kwestia Smaku)

Karmelowy sernik z prażonymi migdałami

(proporcje na dużą tortownicę o średnicy 25-26cm, ale ja przygotowałam dwa mniejsze serniki o średnicy 19cm)

SPÓD:

190g kruchych, maślanych ciasteczek (użyłam Łakotek maślanych)

50g masła

MASA SEROWA:

500g mascarpone

500g twarogu na sernik (używam twarogu w wiaderku Piątnicy LUB zwykłego, tłustego twarogu w kostce, którego miksuję na gładko w malakserze)

1 i 1/3 szklanki cukru

1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek, 40g torebka)

5 jajek

MASCARPONE, TWARÓG ORAZ JAJKA WYJMUJĘ Z LODÓWKI DZIEŃ WCZEŚNIEJ BY OCIEPLIŁY SIĘ DO TEMPERATURY POKOJOWEJ

NA WIERZCH:

3/4 puszki kajmaku (gotowego lub ugotowanego z mleka skondensowanego)

50g płatków migdałów podprażonych na złoto na suchej patelni

20g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

opcjonalnie: wiórki kokosowe, prażone ziarno kakao

Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 180st (grzałka góra-dół).

Masło rozpuszczam w garnuszku na małym ogniu. Kruche ciasteczka rozdrabniam w malakserze, tak by przypominały piasek. Rozpuszczone masło dodaję do ciasteczek i dokładnie mieszam całość łyżką. Powstałą masą wykładam spód tortownicy i bardzo mocno dociskam. Tortownicę odkładam na bok.

W dużej misce umieszczam mascarpone, twaróg, cukier oraz budyń w proszku. Krótko miksuję masę (max 2 minuty), tak by składniki dobrze się połączyły (do miksowania używam zakręconych końcówek mieszających, a nie tych do ubijania). Następnie kolejno dodaję jajka, miksując około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Gotową masę serową przelewam do tortownicy. W temperaturze 180st piekę sernik przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120st i piekę kolejne 90 minut.

Upieczony sernik wyjmuję z piekarnika, wykładam na niego kajmak i ładnie wyrównuję powierzchnię. Posypuję uprażonymi migdałami, dekoruję rozpuszczoną czekoladą oraz wiórkami kokosowymi i ziarnem kakao.

Kiedy sernik całkowicie wystygnie wstawiam go do lodówki na całą noc. Następnego dnia obkrajam go nożem i zdejmuję rant tortownicy. Przechowuję w lodówce.

DSC_0285

Ola.