Idealne kokosanki

Po perfekcyjnych ciastkach owsianych przyszła pora na równie perfekcyjne kokosanki!

Wcale nie przesadzam, one naprawdę są idealne, zwłaszcza tuż po upieczeniu i ostudzeniu- są wtedy chrupiące z zewnątrz i mocno ciągnące w środku, tak dobre, że nie da się skończyć na jednej…

W dodatku ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko chwilę!

IMGP8277

(przepis z Kotlet TV)

Idealne kokosanki

50g masła

3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej)

3 łyżki mleka

200g wiórków kokosowych

2 białka

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (dałam ryżową)

Masło i cukier przekładam do dużego garnka i rozpuszczam na małym ogniu. Kiedy składniki się połączą, zdejmuję garnek z ognia, dodaję 3 łyżki mleka i dokładnie mieszam. Na tym etapie masa powinna zrobić się idealnie gładka, bez widocznych kryształków cukru. Dodaję wiórki kokosowe i mieszam wszystko łyżką, tak by wiórki były dobrze oblepione masłem. Odstawiam na bok.

W misce ubijam białka na sztywną pianę, po czym dodaję mąkę i jeszcze chwilę ubijam.

Pianę z białek partiami dodaję do wiórków, delikatnie mieszając łyżką.

Małą łyżeczką formuję ciasteczka i układam je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Piekę w 180st. (termoobieg) przez 13-15min w zależności od wielkości kokosanek (mają się ładnie zezłocić).

Z blaszki zdejmuję dopiero po całkowitym wystudzeniu, pomagając sobie łopatką.

Kokosanki przechowuję w zamkniętym pojemniku.

Ola.

  • a można bez mąki? czy musi coś sklejać ?

    • hm… 2 łyżeczki to niewiele, dlatego myślę, że można próbować bez mąki :)