Ciasto z kremem kokosowym i malinami (bez cukru, glutenu, wegańskie, bez pieczenia)

Październik (tak jak każdy inny miesiąc…) rozpoczynam ciastem.

To jest wyjątkowe, bo niesamowicie pyszne! Wymaga przy tym minimum pracy, zawiera same zdrowe składniki, jest bez glutenu, bez dodatku cukru, w stu procentach wegańskie i bez pieczenia. Lista zalet jest długa! Lista składników też, ale nie zrażajcie się- wystarczy wszystko wrzucić do malaksera, porządnie zmiksować i tyle.

Bardzo, bardzo polecam.

DSC_0474

Ciasto z kremem kokosowym i malinami (bez cukru, glutenu, wegańskie, bez pieczenia)

SPÓD:

3/4 szklanki migdałów

4 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

1 szklanka daktyli (namoczonych w gorącej wodzie 15min, potem odsączonych)

1/2 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich

1 łyżka wody (w razie potrzeby trochę więcej)

1/2 łyżeczki cynamonu

KREM KOKOSOWY:

1 szklanka nerkowców namoczonych w wodzie przez noc, potem odsączonych (kiedyś pominęłam namaczanie- też wyszło)

5-6 sztuk daktyli

1 łyżka miodu (opcjonalnie)

1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki (gęstej części, która zbiera się na górze)

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 łyżka ekstraktu z wanilii

3 łyżki soku z cytryny

GÓRA:

pojemniczek malin (lub inne, miękkie owoce, polecam figi i dojrzałe gruszki)

Wszystkie składniki na spód dokładnie miksuję w malakserze, aż masa konsystencją będzie przypominała plastelinę. Jeśli będzie zbyt sucha i sypka, po łyżce, dolewam odrobinę wody.

Gotową masą wykładam foremkę lub dowolne, płaskie naczynie (moje miało wymiary 22cm x 14cm, robiłam też kiedyś w standardowej keksówce 25cm x 9,5cm).

Następnie, miksuję dokładnie wszystkie składniki na krem (około 5min, aż składniki się połączą). Krem równomiernie wykładam na spodzie.

Tak przygotowane ciasto wkładam do lodówki na całą noc.

Przechowuję w lodówce, wyjmuję i dekoruję owocami tuż przed podaniem.

DSC_0464

DSC_0473

Ola.