Bezglutenowe brownie z rabarbarem

To bardzo proste bezglutenowe brownie aż prosi się o dodatek czegoś sezonowego, więc padło oczywiście na rabarbar! Dodaje cudownej świeżości i dobrze łączy się z czekoladą.

Ciasto posłodziłam miodem i ksylitolem, i wydaje mi się, że taka ilość słodyczy  w zupełności wystarczy- w brownie, z zasady dominować ma wytrawny smak gorzkiej czekolady.

Więcej przepisów z rabarbarem znajdziecie TU.

DSC_0606

Bezglutenowe brownie z rabarbarem

CIASTO

60g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

5 łyżek oleju kokosowego (ok. 80g)

3 jajka

4 łyżki miodu

4 łyżki ksylitolu

50g zmielonych orzechów włoskich

1 czubata łyżka mąki kokosowej

6 łyżek gorzkiego kakao

1/4 łyżeczki sody

RABARBAR

ok. 200g rabarbaru

2 łyżki płynnego miodu

Umyty rabarbar kroję na 2cm kawałki i mieszam w misce z miodem.

Przygotowuję ciasto: czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuszczam w rondelku na małym ogniu- nie podgrzewam za długo masy, składniki mają się tylko rozpuścić i połączyć!

W misce ubijam jajka z miodem i ksylitolem na puszystą masę. Powoli, cały czas ubijając, wlewam do jajek płynną czekoladę z olejem. Na koniec dodaję wszystkie sypkie składniki i krótko miksuję na jednolitą masę.

Gotowe ciasto wlewam do kwadratowej blaszki (25cm x 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na górze układam kawałki rabarbaru.

Piekę 25 minut w temp. 180st.

Wyjmuję z blaszki i kroję dopiero po całkowitym wystygnięciu!

DSC_0607

????????????????????????????????????

Ola.

  • nie przepada za brownie- jak dla mnie za słodkie i za tłuste, ale ten przepis wygląda tak zdrowo, że aż się pokuszę! :)

    • polecam! teraz warto dodać maliny lub wiśnie- będzie bosko! 😉